Vitamín E

Vitamín E, známy tiež ako tokoferol, je rozpustný vitamín, ktorý má v tele viacero dôležitých funkcií. Patrí medzi antioxidanty, čo znamená, že pomáha chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunkové štruktúry a prispieť k riziku vzniku rôznych chorôb.

Hlavnou funkciou vitamínu E je ochrana bunkových membrán pred oxidačným poškodením. Tento proces môže pomôcť chrániť bunky pred vznikom zápalových procesov a vývojom určitých chorôb, ako sú napríklad srdcové ochorenia a rakovina.

Okrem svojej úlohy ako antioxidant má vitamín E aj ďalšie účinky, ako je podpora imunitného systému, regulácia krvného tlaku a udržiavanie zdravých kožných buniek. Môže tiež prispievať k zlepšeniu zdravia očí a pomáhať v boji proti starnutiu kože.

Potraviny bohaté na vitamín E zahŕňajú orechy, semená, listovú zeleninu, avokádo, slnečnicový olej a mandľový olej. Pre niektorých ľudí môže byť ťažké získať dostatočné množstvo vitamínu E len z potravy, a preto môžu potrebovať doplnok stravy.

Je dôležité si uvedomiť, že nadmerný príjem vitamínu E z doplnkov stravy môže mať negatívne účinky a viesť k vedľajším účinkom, ako sú napríklad poruchy trávenia alebo zvýšené riziko krvácania. Preto by ste mali dodržiavať odporúčané denné dávky a konzultovať s lekárom pred začatím užívania doplnkov vitamínu E, najmä ak užívate iné lieky alebo máte existujúce zdravotné problémy.


Produkty priradené k tejto novinke

Prihlásiť sa k odberu noviniek



Prihláste sa do newsletteru a získajte pravidelné informácie o super ponukách, akciách a zľavách. Newslettre sú určené pre osoby staršie ako 16 rokov!
Informácie o ochrane osobných údajov. Zo zasielania sa móžete kedykoľvek odhlásit.