Kolágen
Pevné kosti, zdravá pokožka, vlasy, či nechty sú niečím, čo bezpochyby uvíta každý z nás. Tieto pozitíva zdravého organizmu majú jedného spoločného pôvodcu- kolagén. A čo to vlastne ten kolagén je? Ide o bielkovinu, ktorá je zodpovedná za základnú hmotu všetkých spojivových tkanív, chrupaviek, kostí, kože, ale tiež cievnych a črevných stien či zubov.
Jeho hlavnou úlohou je zabezpečovanie dostatočnej pružnosti všetkých spomínaných tkanív. Napriek tomu, že v našom tele sa nachádza asi 28 známych typov kolagénu, takmer 90 % všetkého tvorí kolagén typu I. Práve ten sa nachádza v koži, šľachách, kostiach či cievach. Druhý najznámejší, kolagén II. typu je zas lokalizovaný najmä v chrupavkách, má teda významný vplyv na poškodenia a bolestivé ochorenia kĺbov.
A ako organizmus kolagén získava? V ideálnom prípade si ho vie vyrobiť sám a to v dostatočnom množstve, ktoré sa rovná tomu, koľko kolagénu je počas daného obdobia odbúraného. V niektorých prípadoch, napríklad pri strese pôsobením stresového hormónu kortizolu, alebo pôsobením škodlivých baktérií či vplyvom UV žiarenia, sa však aktivita kolagenáz, teda enzýmov zodpovedajúcich sa odbúravanie kolagénu zvyšuje, v dôsledku čoho môžeme pozorovať jeho nedostatok. Ten sa prejavuje napríklad výskytom vrások, spomaleným hojením rán, zvýšenou krehkosťou kostí, teda osteoporózou, rôznymi kĺbovými ochoreniami či zvýšenou priepustnosťou čriev pre rôzne škodlivé látky. Nedostatok kolagénu môže tiež spôsobiť jeho nedostatočná produkcia, ktorá súvisí napríklad aj s nedostatkom vitamínu C.
Čo teda môžeme robiť v prípade, že si náš organizmus nie je schopný zabezpečiť dostatočné množstvo kolagénu? Z hľadiska potravy je najvhodnejšou možnosťou dodania kolagénu zvýšenie príjmu želatíny. Želatína je vlastne tepelne spracovaný kolagén (obsiahnutý najmä v kostiach či chrupavkách). Kolagén vo forme želatíny sa pôsobením enzýmov pri vyšších teplotách spracúva na hydrolyzovaný kolagén, ktorý je obvyklou súčasťou kĺbových výživových doplnkov. Rozdiel medzi samotnou želatínou a hydrolyzovanou formou kolagénu je ten, že hydrolyzovaný kolagén po vychladnutí nevytvára typickú želatínovú štruktúru, vďaka čomu je vhodnejší pre ľudí trpiacich zhoršeným vstrebávaním živín.
Pre dodávanie kolagénu do organizmu, tak ako u mnohých iných zložiek platí, že je potrebná určitá pravidelnosť a na dosiahnutie efektu je potrebná aspoň 2-3 mesačná suplementácia. Pri hľadaní ideálneho výživového doplnku je tiež vhodné zamerať sa na typ kolagénu, ktorý daný prípravok obsahuje tak, aby bol vhodný pre konkrétny problém.
Mgr. Martina Kadlecová