Rybí tuk omega 3
Keď sa povie tuk, málokto z nás si predstaví niečo, čo je pre naše zdravie vhodné, alebo dokonca prospešné. No rybí tuk sa môže pýšiť práve takýmito prívlastkami. A prečo práve rybí tuk? Napriek tomu, že energetické hodnoty či cholesterol sú podobné, ako u iných druhov tukov, sú v ňom obsiahnuté unikátne, tzv. omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, označované skratkami EPA a DHA. Ide o esenciálne látky, teda molekuly, ktoré si náš organizmus nevie vytvoriť sám a sme odkázaní na ich príjem z potravy. Medzi hlavné plusy omega-3 mastných kyselín patrí ich protizápalový účinok, nakoľko sa podieľajú na tvorbe protizápalových látok. Okrem toho znižujú krvný tlak, majú mierne protizrážanlivý účinok, teda bránia vzniku krvných zrazenín, aterosklerózy, znižujú vysoké hladiny rizikovo pôsobiacich krvných tukov a zvyšujú hladinu tzv. „dobrého cholesterolu“. Odborníci už dlhé desaťročia apelujú na to, že práve ryby by mali byť súčasťou nášho jedálničku až dva krát týždenne. Realitou však je, že Slováci zjedia v priemere iba 5 kg rýb ročne. V kontexte alarmujúco vysokých percent pacientov trpiacich kardiovaskulárnymi problémami je to skutočne málo.
Rybí tuk je najviac obsiahnutý v tučných rybách, treščej pečeni a pod. Pokiaľ ryby nie sú našou obľúbenou potravinou, môžeme esenciálne mastné kyseliny dopĺňať prostredníctvom prípravkov obsahujúcich rybí olej buď priamo v tekutej forme, alebo vo forme kapslí. Denná dávka zabezpečujúca kardioprotektívny účinok sa pohybuje na úrovni 1000 mg nenasýtených mastných kyselín (pozor, nie celkového rybieho tuku).
Výhodou želatínových kapslí je eliminácia typickej „rybej vône“, ktorá mnohým, a najmä deťom, bráni v užívaní rybieho tuku. Pozitívom je taktiež skutočnosť, že pri výrobnom procese sú z tuku odstránené škodliviny, ktoré sú nanešťastie v morských rybách prítomné v čoraz vyššej miere ako npr. ťažké kovy či PCB. Ďalšou výhodou je tiež možnosť upraviť koncentráciu žiadúcich mastných kyselín a tým zvýšiť ich percentuálny podiel oproti nežiaducim nasýteným kyselinám. ( Zatiaľ čo čistý rybí tuk obsahuje v 100 g cca 76 g nenasýtených MK, v 1000 mg kapsuly ich môže byť až 500 mg). Výhodou tekutých foriem je rýchlejšie dávkovanie (1000 mg obsahuje už 1 polievková lyžica).
Pri výbere vhodného prípravku treba dbať na to, aby boli kyseliny chránené pred oxidáciou. Ide o chemickú reakciu, pri ktorej sa z prospešných nenasýtených mastných kyselín stávajú práve látky, ktoré organizmu škodia, zvyšujú zápalový potenciál, riziko aterosklerózy a pod. Z tohto dôvodu je vhodné hľadať prípravky, v ktorých sú kyseliny upravené tak, aby oxidácii podieľali čo najmenej (npr. viazaním na estery), a v prípade tekutých foriem dbať na dôkladné zatváranie a zamedzenie prístupu kyslíka.