Ako regenerovať pečeň

Ako regenerovať pečeň

V priebehu posledných rokov sa čoraz viac ľudí stretáva s diagnózou stukovatenej pečene.
Vzhľadom k tomu, že pečeň je nesmierne dôležitým orgánom, zodpovedným okrem iného za spracovanie a odbúravanie prevažného množstva látok,
ktoré sa do organizmu dostávajú, resp. v ňom tvoria, je vhodné sa o ňu dobre starať.
V súvislosti so stavom pečene možno poznamenať dve zaujímavé skutočnosti.
Prvou je, že pečeň má obrovskú schopnosť dlhodobého fungovania bez toho, aby bola jej „výkonnosť“ obmedzená.
Viaceré zdroje uvádzajú, že až pri hranici funkčnosti pečene na 40 % dochádza k stavu, kedy začíname pozorovať,
že niečo nie je v poriadku. Dovtedy všetko funguje akoby sa nič nedialo. Druhou,
významne pozitívnou správou je, že pečeň má obrovskú schopnosť regenerácie.
A práve na tú je dobré sa v prípade stukovatenia pečene zamerať.

Vhodnými režimovými opatreniami je najmä primerané diétne stravovanie,
teda potrava obsahujúca potraviny bohaté na dostatok vitamínov skupiny B, glutatiónu, antioxidantov, aminokyselín a síry,
vďaka ktorým môže pečeň efektívne spracúvať prijaté látky bez toho,
aby bol tento proces v niektorom štádiu prerušený a došlo k ich hromadeniu.
Za takéto potraviny považujeme napríklad kapustu, brokolicu, kel, cesnak,
kostné vývary a primerané množstvo ovocia. Dôležitým je tiež dostatočný pohyb, nakoľko viaceré štúdie dokazujú,
že pravidelné cvičenie znižuje množstvo tukového tkaniva v pečeni po  mesiacoch niekedy až o 30% dokonca aj vtedy,
ak navonok nedochádza k výraznému úbytku hmotnosti.
Okrem uvedených základných opatrení možno regeneráciu pečene podporiť užívaním vhodných prírodných produktov.

Najznámejší a v súčasnosti najviac používaný je silymarín- silný antioxidant obsiahnutý v semenách Ostropestreca mariánskeho.
Jeho antioxidačná činnosť sa prejavuje tak, že vychytáva škodlivé voľné radikály vznikajúce pri spracúvaní látok,
chráni a regeneruje pečeňové bunky a taktiež dokáže znižovať priľnavosť toxínov k lipidovým membránam buniek.
Okrem tejto priamej ochrany pôsobí aj protizápalovo. V prípade užívania celých semien ostropestreca je vhodné ich najprv rozdrviť či pomlieť,
aby sa vo vode ťažko rozpustný silymarín čo najlepšie rozptýlil.
Jednoduchšou alternatívou sú už štandardizované tablety, ktoré obsahujú presne určenú potrebnú dávku účinnej látky.
Tá bola stanovená na 420 – 480 mg silymarínu denne, pričom ideálne je rozdeliť ju do viacerých dávok.

Okrem silymarínu sa pozitívny vplyv na stav pečene dokázal tiež pri užívaní Čiernej reďkovky,
ktorej obsahové látky stimulujú metabolické procesy, ktoré v pečeni prebiehajú.
Vďaka tejto stimulácii nedochádza k problémom so spracúvaním škodlivých látok a tým sa zabraňuje následnému poškodeniu buniek.

Ochranné pôsobenie na pečeň má tiež koreň Púpavy lekárskej,
ktorého obsahové látky dokázateľne obránia poškodeniu pečene najmä vplyvom škodlivín nachádzajúcich sa v ovzduší.

Ďalšími podpornými látkami využívanými pri liečbe či prevencii stukovatenia pečene sú výťažky z listov artičoky obsahujúce silymarín,
hepatoprotektívne pôsobiacu kyselinu chlorogénovú či cynarín.

Zaujímavosťou je, že spomenutá kyselina chlorogénová je obsiahnutá aj v káve, čo môže potešiť nejedného kávičkára .

Mgr. Martina Kadlecová


Produkty priradené k tejto novinke

Prihlásiť sa k odberu noviniek



Prihláste sa do newsletteru a získajte pravidelné informácie o super ponukách, akciách a zľavách. Newslettre sú určené pre osoby staršie ako 16 rokov!
Informácie o ochrane osobných údajov. Zo zasielania sa móžete kedykoľvek odhlásit.